Hvad der ikke sælger ret godt i den ene genbrugsbutik, kan blive et salgshit i en anden. Samarbejde mellem butikker om varer og åbningstider styrker genbruget.

Projektleder Mette Raaschou fra Favrskov Forsyning.

18.11.2024

Hvad der ikke sælger ret godt i den ene genbrugsbutik, kan måske blive et salgshit i en anden. Det er baggrunden for, at én af genbrugsbutikkerne i Favrskov Kommune nu henviser til at aflevere bøger i større mængder til en anden genbrugsbutik, hvor bøgerne går som varmt brød.

- Et godt eksempel på et konkret initiativ, der kan komme ud af vores samarbejdsmøder mellem kommunens genbrugspladser og genbrugsbutikkerne, fortæller projektleder Mette Raaschou fra Favrskov Forsyning.

Konkret har den ene genbrugsbutik specialiseret sig i at sælge møbler og køkkenudstyr, hvilket er det, som kunderne kommer efter. Bøgerne bliver ikke prioriteret af hverken af kunder eller butik. Helt omvendt er det i en anden genbrugsbutik i nabobyen, hvor der er fokus på bøger, som er fint sorteret og organiseret i reoler.

- Sådan har det været i mange år, men da vi kom til at snakke om det på vores fællesmøde, opstod ideer om, at det vil være oplagt at sende større donationer af bøger til det sted, hvor der var fokus på bøger og mange bogkunder, fortæller Mette Raaschou.

På besøg i hinandens butikker

Det seneste samarbejdsmøde var en inspirationstur rundt til de forskellige genbrugsbutikker.

- Der er en masse ting, som vi kan lære af hinanden. Lige fra hvordan hylderne ser ud, hvordan betalingen foregår, eller hvordan man indretter et lager til de varer, som endnu ikke er klar til at komme i butikkerne, fortæller Mette Raaschou.

Hun mener, det er utrolig vigtigt, at de kommunale forsyningsselskaber har en tæt dialog med de enkelte butikker og ikke kun kommunikerer med bestyrelser og genbrugsbutikkernes hovedorganisationer.

- Der er rigtig meget, vi kan lære af hinanden, som alt sammen er med til, at vi kan få afsat endnu flere genbrugsvarer.

Åbningstider og mangel på frivillige

Et fælles problem hos mange genbrugsbutikker - ikke kun i Favrskov - er at få frivillige nok.

- Det er der mange måder at håndtere, og det et noget af det, vi har delt viden med hinanden om.

Erfaringerne fra Favrskov viser, at en del butikker er begyndt at skære ned på åbningstiderne, fordi de mangler folk. Nogle skærer på tiderne i løbet af ugen, mens andre vælger at koncentrere sig mere om at holde åbent i weekenderne, hvor folk har bedre tid.

- Det ser ud som om, konceptet med at satse mere på weekend-åbent er en god idé, viser erfaringerne her fra Favrskov. Det koncept har flere taget til sig, og andre har ideen med hjem fra vores inspirationsmøder, som helt sikkert nu vil blive overvejet, siger Mette Raaschou og fortsætter:

- Vi skal snart have sat næste møde op, og vi skal have afsat mere tid end tidligere, fordi der er så mange ting at snakke om og lade os inspirere af. 

Favrskov har fokus på nye samarbejdsformer

Det styrkede samarbejde mellem genbrugsaktørerne i Favrskov er en del af Favrskov Forsynings målsætning i et projekt, som de arbejder med som en del af CE Beyond Waste.

Formålet er bl.a. at gentænke, hvordan de kommunale genbrugspladser kan spille en aktiv rolle i at fremme en positiv affaldsadfærd. Centrum for dette projekt bliver en nyopført genbrugsplads i Favrskov.

Her etableres bl.a. et område til direkte genbrug, hvor der skal samles erfaring med brugeradfærd og indretning - erfaringer, som kan skaleres til andre genbrugspladser.

Desuden eksperimenterer Favrskov Forsyning med direkte genbrug og vejledning på ubemandede genbrugsstationer, der skal gøre det mere fleksibelt for borgerne at besøge genbrugsstationer.