David Christensen.
David Christensen fra BOFA har fokus på at finde gode metoder til at genanvende drikkekartonerne – men også på tiltag til at minimere behovet for emballage.

01.06.2024

Mælke- og drikkekartoner er en af de ti affaldsfraktioner, som indtil nu har været den mest vanskelige at genanvende. Affaldsselskabet BOFA har arbejdet med udfordringen i et CEBW-delprojekt og ser lovende muligheder med en ny, danskudviklet metode med kemisk adskillelse af kartonerne.

Selvom danskerne for længst er gået i gang med at sortere mælke- og drikkekartoner fra og sende dem til genbrug/genanvendelse, har det indtil nu været sparsomt med den reelle genanvendelse af kartonerne.

Enkelte udenlandske virksomheder - i Tyskland og Sverige - har kunnet udnytte papdelen, mens det praktisk talt ikke har været muligt at udnytte plasten og alufolien.

- Den udfordring har BOFA arbejdet med i CEBW-projektet C11, hvor den første konklusion har været, at genanvendelsen af drikkeemballage ikke er optimal og ikke lykkes med at udnytte plasten og alufolien, fortæller David Christensen, der er projektansvarlig.

En virksomhed i Randers, Prounit Frames, har dog vist lovende resultater med en kemisk adskillelse af kartonerne, der gør det muligt efterfølgende at genanvende både pap, plast og aluminium.

Værdikædeworkshop

En workshop på Bornholm med Prounit Frames med fokus på genanvendelse af drikkekartoner har været lovende. Her deltog en række fødevareproducenter og dagligvarebutikker.

- Vi arbejdede med, hvordan vi kan få den nye metode med kemisk adskillelse tænkt ind i hele værdikæden, så de enkelte fraktioner efterfølgende kan genanvendes.

Der er endnu ikke konkrete projekter, men der er stor interesse for at udvikle metoden i stor skala, fortæller David Christensen, der også selv tror på ideen og metoden.

Genfyld og mælketapperi

Mere genanvendelse af kartonernes grundmaterialer er én vej at gå. En anden er at minimere behovet for drikkekartoner.

- Den vej arbejder vi også med i BOFA og har igangsat et samarbejde med COOP om et mælketapperi i Kvickly i Rønne, fortæller David Christensen.

Forsøget starter til efteråret, og her vil kunderne kunne medbringe deres egen emballage og tappe mælk i butikken uden efterfølgende at skulle bøvle med brugte mælkekartoner.

Projektet er et EU-støttet Interreg South Baltic-projekt kaldet ReLooped, der også har fokus på at minimere andre typer emballage fx fra bager- og slagterafdelingen.

Lad emballagen blive i butikken

Projektet vil også forsøge sig med indsamling af emballage i butikken i Rønne, så kunderne kan pakke varerne ud og efterlade emballagen i butikken, før de tager hjem.

- Det vil give os som affaldsselskab nye muligheder for at indsamle store og rene mængder, som meget nemmere vil kunne genbruges, forklarer David Christensen.

Mere information

Hør mere om BOFA’s projekt ReLooped i den seneste episode af CEBW’s podcast "En fremtid uden affald": Mindre og grønnere emballage, tak