18.08.2023

Det er ikke nok med politiske beslutninger og stor vilje til at droppe engangsprodukter og erstatte dem med mere bæredygtige produkter. Markedet er ofte ikke klar med en bæredygtig hyldevare, der måske først skal udvikles i samarbejde med indkøbere i kommuner og regioner.

I en ny podcast “En fremtid uden affald” fortæller vi om udfordringerne med at finde erstatninger til engangsplast og engangstekstiler.

Skift til bæredygtige produkter tager tid

Der er brug for både tid og tålmodighed, når kommuner og regioner forsøger at skifte deres engangsprodukter ud med mere bæredygtige af slagsen. Det viser erfaringerne fra bl.a. Aarhus Kommune og Region Midtjylland, der i den nye podcast “En fremtid uden affald” fortæller om deres arbejde med at udskifte henholdsvis engangsplast og engangstekstiler ud.

Kvalitetsfibre ikke klar endnu

Hos Center for Bæredygtige Hospitaler i Region Midtjylland har man kigget efter forskellige løsninger til erstatning af tøj til operationsstuerne. Her er erkendelsen, at det pt ikke er muligt at finde genbrugstekstilsfibre med så god en kvalitet, at det vil kunne bruges til kitler og andet tøj til læger og sygeplejersker på operationsstuerne.

Og det har sandsynligvis lange udsigter før “markedet” kan levere kvalitetsfibre til sundhedssektoren. Derfor er udviklingen af tøj, der kan bruges flere gange, lige nu den mest bæredygtige vej at gå.

Men også her kan “markedet” ikke levere de ønskede produkter. Der findes ganske vist flergangstekstiler til sundhedssektoren, men ofte med PFAS-film som imprægnering.

Den slags miljøskadelige stoffer ønsker Center for Bæredygtige Hospitaler ikke at arbejde videre med og har derfor påbegyndt et samarbejdet med “markedet” om at udvikle tøj, der både kan bruges mange gange og som er fri for PFAS.

Klimaklud blev dyr

Podcasten fortæller også om Aarhus Kommunes erfaringer i arbejdet med at erstatte engangsplast i forskellige produkter.

Det har blandt andet ført til afskaffelse af engangsskumklude, der er blevet erstattet af en klimaklud af papir.

Det har været en lang rejse for Aarhus Kommune at nå så langt. En af udfordringerne har bl.a. været, at “markedet” i første omgang ikke kunne levere en klimaklud til det prisniveau, som de gamle skumvaskeklude.

For at få prisen ned på et niveau, som svarede til kommunens økonomi, var det nødvendigt at lave et udviklingsprojekt med leverandøren, så man i fællesskab kunne udvikle en klimaklud af høj kvalitet og til en fornuftig pris.

Det lykkedes til alles tilfredshed, men erfaringen er, at de bæredygtige hyldevarer ikke bare er der, men ofte først skal udvikles sammen med “markedet”.

Flere podcasts på vej

Hør meget mere i podcasten “En fremtid uden affald”, hvor det første afsnit handler om bæredygtigt indkøb i det offentlige.

Der følger snart nye afsnit, hvor vi tager lytterne med ud i nogle kringelkroge af, hvad der spænder ben, hvor det lykkes, og hvad der egentlig skal til for, at vi i Danmark kan blive bedre til at forebygge affald og finde løsninger for genbrug og genanvendelse. Og altid med CEBW-projektledere og andre (praksis)eksperter foran mikrofonen.

Lyt til podcast

Lyt til podcasten "En fremtid uden affald".  

Du kan også lytte til podcasten i den app, hvor du normalt lytter til podcasts. Og husk endelig at trykke 'følg' i Apple Podcast, Spotify mv. Så får du nemlig besked, når der kommer nye afsnit.