Ren og tør tekstil, tak
Både små og store udfordringer kan stå i vejen for høj genanvendelse. Vådt tøj i containeren er et problem for udnyttelsesgraden af tekstil.
19.03.2024
Ren og rigtig kildesortering er en betingelse for, at vi kan få høj genanvendelse ud af tekstil. En midtjysk virksomhed, som sorterer udtjent tøj og oparbejder ny tekstil af det, må frasortere hele 28 % fra sækkene.
Der kommer en del almindeligt affald i de sække med tekstil, som borgerne smider i containerne på genbrugspladserne. Det ved man hos NewRetex, fordi det er dem, der åbner og efterfølgende sortere tøj-sækkene, når de bliver afleveret fra kommunerne.
- Når vi modtager tekstiler fra kommunerne, er det vigtigt, at der ikke er for meget affald i sækkene. Det koster mandetimer og ekstra håndtering hos os, fortæller Rikke Bech fra NewRetex.
Faktisk er det nødvendigt at frasortere 28% procent af indholdet i tøjsækkene. Det kan være vidt forskellige typer affald, og blandt de mere sjældne fund hører både en tallerken og en knallertmotor.
30 farver og materialer
NewRetex er en opstartvirksomhed i Bjerringbro, der bl.a. bruger kunstig intelligens i deres sortering af indsamlede tekstiler fra kommuner og affaldsselskaber.
Konceptet er at sortere tekstilerne i op til 30 forskellige farver og materialer for på den måde at sikre, at langt mere tekstilaffald kan genanvendes og blive til tøj og tråde igen.
Derfor er det vigtigt med et tæt samarbejde med kommunerne, så kvaliteten bliver bedst mulig.
- Vi har en god dialog med kommunerne - blandet andet om, at tekstilerne helst skal være tørre, hvis vi skal kunne bruge dem, siger Rikke Bech.
Det sværeste er ikke at få indsamlet tekstilerne, men at holde dem tørre.
- Det kan være svært i et land som Danmark, hvor det regner meget, og hvor temperaturerne pludselig kan skifte. Det er med til danne kondens i nogle af de containere, som kommunerne bruger, siger hun.
Hjemmesortering bedst
En anden erfaring hos NewRetex er, at husstandene er meget bedre til at sortere deres poser med tekstiler, når tekstilen bliver indsamlet ved husstandene.
- Vi kan se, at de røde poser fra husstandene er bedre sorteret end de sække, som kommer fra genbrugspladserne. Det er som om, der er en større bevidsthed ude ved borgeren om, at man kun putter tørt, tekstil i poserne, siger Rikke Bech.
På genbrugspladserne risikerer tekstilerne at få vand, når de er lagt i containeren. Sækkene kan bl.a. at blive våde, når containerne bliver åbnet i regnvejr - måske flere gange, fortæller Rikke Berg.
- Det skal nok blive bedre med tiden, fordi kommunerne også presser på. Kommunerne er jo selv interesseret i, at kvaliteten af de afleverede tekstiler er høj, da det fremmer en høj genanvendelsesprocent, siger Rikke Bech.
Mere om cirkulære tekstiler
Circular Economy Beyond Waste har to projekter, som arbejder specifikt med tekstiler: