Hanne Juel fra Regional Udvikling, Region Midtjylland opfordrer til en mere holistisk tilgang i beslutningsprocesser.

09.10.2024

Region Midtjylland er på vej med en guide, der skal hjælpe med at tænke helt anderledes, når der skal træffes beslutninger i kommuner og regioner. Ideen er at bruge udfordrende spørgsmål i beslutningsprocesserne med fokus på trivsel, planetære grænser og innovation.

Det er deltagere i et regionalpolitisk forum under Region Midtjylland, der har lavet forarbejdet til guiden, som foreløbig findes i en 'onepage'-version (hovedtræk beskrevet længere nede).

- Det handler ikke længere kun om at finde hurtige løsninger på fx reduktion af CO2. Vi er nødt til at tænke mere langsigtet og anderledes end hidtil, siger udviklingskonsulent Hanne Juel fra Region Midtjylland.

Der er ikke nok, at vi bare finder nogle hurtige løsninger, når vi støder på et problem. Ofte dukker der bare en ny udfordring op lige om hjørnet, som kræver nye og anderledes løsninger.

CO2 er et godt eksempel. Vi får fx ikke løst biodiversitetskrisen, hvis vi som kommuner og regioner blot har fokus på CO2-reduktioner. Faktisk kan de i sig selv være med til at øge biodiversitetskrisen.

Drop de hurtige løsninger

- Tanken med den kommende guide er, at vi skal udfordre os selv i den måde, vi plejer at gøre med at finde hurtige svar. Lad os i stedet dvæle lidt ved nogle udfordrende og dilemmafyldte spørgsmål og overveje, om vi skal tænke helt anderledes og langsigtet, uddyber Hanne Juel.

Den kommende guide vil derfor have fokus på de udfordrende og dilemmafyldte spørgsmål, som bør overvejes grundigt, før man bliver løsningsorienteret.

Tre vigtige områder at dvæle ved

Her er de tre vigtigste spørgsmål, som det regionalpolitiske forum anbefaler bliver overvejet ved fremtidige større beslutninger og processer i kommuner og regioner:

1. Planetære grænser

Prøv at overveje, hvordan dit initiativ påvirker de ni forskellige områder, et for et. Bonner det positivt eller negativt ud?

De planetære grænser er en konceptuel ramme, som forskerne fra Stockholm Resilience Institute med flere har udviklet, for at vi nemmere kan forstå, vurdere og handle på de vigtigste udfordringer, som vores planet står midt i og overfor. Det er inden for de ni planetære grænser, at der sker, eller kan ske, overskridelser af planetens bæredygtighedsgrænser.

2. Innovation

Er løsningen den rigtige eller præget af automatisk tænkning? Tænker vi langsigtet nok? Tænker vi i helheder og afledte effekter?

Vi skal finde nye måder at tænke, organisere os og samarbejde på, hvis vi skal have vendt udviklingen og bidrage til et positivt aftryk på de planetære grænser og trivsel.

Vi er begyndt at se nye måder at samarbejde på, men innovationen er ikke nået til organisationsopbygning og tænkning. Et sted at starte er at undersøge, om nye tiltag har den rette innovationshøjde, eller om vi blot forlænger gårsdagens tænkning med brædder.

Vi skal også arbejde med vores evne til at arbejde med innovation og arbejde med innovationsspørgsmål, som for eksempel:

Hvad nu, hvis vi har som vision, at … hvad så?

3. Menneskelig trivsel

Der er brug for, at du overvejer, hvordan dit initiativ påvirker den menneskelige trivsel.

Trivsel som fænomen er komplekst og flerdimensionelt. Trivsel skabes i et samspil mellem mennesket og dets omgivelser.

Menneskelig trivsel handler om at forme et bæredygtigt samfund, der værdsætter alle borgere, både lokalt og globalt, og lægger vægt på opfyldelse af grundlæggende behov og rettigheder, som f.eks. adgang til mad, vand, menneskerettigheder, sundhedspleje, uddannelse, indkomst, bolig, lighed, inklusion og ret til politisk stemme.