Renosyd sætter i delprojektet borgeren i centrum, og tester initiativer, der kan påvirke til en bedre affaldsadfærd.

Om delprojektet

C7.4 retter blikket mod de øverste trin i affaldshierarkiet: forebyggelse og genbrug. Renosyd vil med udgangspunkt i de kontaktpunkter, et affaldsselskab har med borgerne, se på, hvordan man kan skubbe borgernes adfærd i den rigtige retning med henblik på at mindske affaldsmængderne. Det handler i høj grad om at skabe øget bevidsthed om sammenhængen mellem forbrug og affald og at anvise handlemuligheder, der rækker ud over det at sortere sit affald korrekt.

Luppen på affald i husholdninger

På baggrund af tidligere pilotprojekter vil Renosyd lave forsøg med udvalgte husstande for at undersøge, hvad der sker, når 'affald bliver til affald'. Hvornår smider vi noget ud og hvorfor? Fokus er på restaffald og madspild. Disse kvalitative studier skal bl.a. hjælpe Renosyd til at forstå de motivationer og barrierer, der er i forhold til at forbruge mindre og reducere affaldsmængden – og til at få øje på tiltag, affaldsselskaber kan sætte i værk for at bane vej for adfærdsændringer.

Bedre affaldsadfærd på genbrugspladser

Genbrugspladserne er ligeledes en lokation med direkte kundekontakt og mulighed for at arbejde med affaldsforebyggelse. Medarbejderne er centrale ift at vejlede borgerne og påvirke affaldsadfærd, og derfor udvikles der i projektet uddannelsesforløb for genbrugsvejlederne. Herudover er genbrugs- og reparationsaktiviteter centrale initiativer.

Børn og unge som affaldsambassadører

Renosyd har også i projektet en indsats rettet mod børn og unge. Kommunikation og inddragende aktiviteter skal sætte fokus på affaldsforebyggelse. Et konkret tiltag er kvashegn, hvor 23 skoler har sagt ja til at modtage haveaffald fra borgere i Skanderborg og Odder Kommune. Kvashegnene har mange miljømæssige fordele samtidig med, at de fungerer som læringsrum og som et meget konkret udgangspunkt for samtaler om, hvordan affald skal ses som ressourcer.

Lead

Renosyd